Noordwest verlicht hemel boven Den Helder en Alkmaar op Allerzielen

Het is vandaag Allerzielen. Van oudsher wordt op deze dag stilgestaan bij degenen die in het afgelopen jaar zijn overleden. In dit bijzondere jaar wil Noordwest Ziekenhuisgroep graag een speciaal eerbetoon brengen aan degenen die dit jaar zijn overleden. Daarom wordt er vanavond bij de ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder een spot op de hemel gericht.

De lichtbundel, een zogenoemde SkyRose, is tussen 18:00 en 21:00 uur in een deel van beide steden zichtbaar en bedoeld om vanaf huis naar te kijken (kom dus niet naar het ziekenhuis toe).

In de ziekenhuizen van Noordwest wordt elk jaar, onder de noemer ‘Ode aan de doden’, aandacht besteed aan overledenen. Helaas kan de gebruikelijke herdenkingsdienst voor patiënten die zijn overleden in Noordwest dit jaar niet doorgaan vanwege de corona-maatregelen. Vele zaken lopen dit jaar anders dan anders. Tegelijk lijkt er dit jaar meer behoefte aan bezinning, troost en samenhang. Juist daarom wil Noordwest de ‘ode aan de doden’ wat meer onder de aandacht brengen. Met de actie van vanavond – mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Noordwest – wil de ziekenhuisorganisatie in deze behoefte voorzien.

Symbolische verbinding
De dienst geestelijke verzorging van Noordwest brengt al vele jaren een ode aan de doden met een ‘boom van verbinding’ op de locaties in Alkmaar en Den Helder. Patiënten en medewerkers kunnen daarin een geschreven herinnering, wens of hartekreet ophangen. Dit jaar worden de gedachtes met een lichtbundel naar de hemel geprojecteerd. De geestelijk verzorgers hopen dat iedereen die iemand moet missen zich op deze manier gesterkt voelt: ‘In deze tijd van pandemie zijn we ons allemaal extra bewust van onze kwetsbaarheid. Mogelijk zijn er ook meer mensen te gedenken dan andere jaren. Met de lichtbundel gericht op de sterren, maken we symbolisch verbinding met al diegenen die deel uitmaakten van ons leven en die wij nu moeten missen. Want dood ben je pas als je vergeten bent.’


Bronvermelding
– Foto Alkmaar – Marcel Witte Fotografie
– Foto Den Helder – Van Aalst Fotografie